Private Residence in Sandymount, Dublin 4

Area : 165 sqm
Status : Completed in 2007

The brief involved the refurbishment of an existing , double-fronted, Victorian Terraced house, and the construction of a single-storey extension comprising kitchen / dining area and additional bedrooms. It involved the demolition of two annexes at the rear of the house.

The width of the site offered the chance to provide two courtyard spaces offset either side of the central corridor. These light wells break-up the long corridor / gallery space and flood the bedrooms with daylight whilst visually linking rooms through external spaces. The rear elevation of sand and cement render and curtain walling sits on a floating concrete deck with the provision of a brise soleil canopy to protect the internal space from solar gain. Common sense sustainable design principles were applied, minimising solar gain via the introduction of brise soleil louvres, the provision of additional roof insulation, dry-ling internally, and the installation of a high-efficiency gas-fired boiler, all improve the energy efficiency of the house.